Meddelande

Minimera
Inget meddelande ännu.

Corona och modellflyg

Minimera
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Rensa alla
nya inlägg

 • Corona och modellflyg

  Ingen kan väl ha missat effekterna av Coronaviruset. Sportevenemang senareläggs osv. Hur blir det med våra modellflygträffar? Det finns ju flera på gång denna sommar och höst. Vet någon om man redan nu planerar att stryka en träff ur almanackan? Tänker närmast på Kristiflygarträffen i Norberg om ett par månader, men det finns säkert fler som "ligger i röret". Ni i landets klubbar som arrangerar meetings/tävlingar.....hur avser ni att agera?

  Douglas

 • #2
  Tror tyvärr inte att nån arrangör kan ge ett säkert svar eftersom förutsättningarna ändras från dag till dag utan vi får nog avvakta och se hur det kommer att påverka vår hobby.
  Roger

  Kommentar


  • #3
   Exempel:
   Vår klubbs linflygträff "Häxvrålet" den 10 april, med sin Weatherman Vintage-tävling, har pga smittospridningsrisken ändrats till en "post-tävling", där det flygs detta datum, och resultaten rapporteras in.
   Det är den bistra verkligheten, under nuvarande omständigheter.....

   Men BYGGA kan ingen pandemi hindra oss från......
   Klicka på bilden för större version

Namn:		C 03.jpg
Visningar:	500
Storlek:		367,6 KB
ID:		9859   /Bosse


   ...så där lagom vintage...

   Kommentar


   • #4
    Staten har ju satt en regel på att man inte får samlas mer än 500 personer på en gång just nu. Det gäller tills vidare. På andra sidan är modellflyg en sport som har en hög medel ålder. Åldrar som staten tycker enbart skall vara hemma. Det är ingen större risk senare i vår när man börjar flyga på sitt hemmafält. Men bra då att inte gå närmare varandra än två meter. Då klarar man detta. Flygträffar för de flygande är inga problem. Det största problemet är då publiken.
    Senast redigerad av Jonte ; 2020-03-25, 00:44 .

    Kommentar


    • #5
     Just nu så verkar det främst som att internationella tävlingar och träffar har bokats av.
     Värst drabbade är ju normalt storstäder men även ställen där folk träffas från olika platser i världen.
     Man är ju lite förundrad över att en svensk skidort har blivit så hårt drabbad men det kanske är folk från skidsemester i Italien som dragit med sig smittan?
     Unga friska personer verkar inte få några större känningar och har man då betalat för en resa så verkar många inte förstå farorna de för med sig till alla andra om de åker trots att de kanske inte känner sig helt OK?

     I glesbygd där man inte umgås med folk som är "internationella" verkar livet gå på som normalt.
     Men jag har sett att man kanske håller lite större avstånd på flygfälten när man träffas, inte tar i hand på samma sätt som förra året.

     Jag ändrar inte mina planer just nu utan kollar vad som händer närmare tiden jag har tänkt att åka.
     Är man utomhus och inte för intima så tror jag inte att riskerna är stora om man är lite extra försiktig.

     Annars så lurade mig titeln lite ...
     Corona och modellflyg har ju hört ihop i många år i form av bland annat radioutrustning och servon.
     Covid-19 som väl är sjukdomen är däremot något vi inte önskar oss.
     www.modellflygnytt.se/mv.html

     Kommentar


     • #6
      Det är extremt svårt att planera och svårt att veta hur man ska tänka nu. Det är ju i princip nya besked varje dag...
      Skulle tror att alla klubbar som arrangerar något är beroende av intäkterna för att få verksamheten att gå runt... Men hälsan för både arrangörer, deltagare och ev. publik måste ju givetvis gå först.

      Vi fick ställa in Gränsträffen 2018 p.g.a. skogsbränderna men hade glädjande nog en fin träff igen förra året.

      Vi kör ju på Arvika flygplats första helgen i Augusti och än så länge planerar vi för att köra "som vanligt".
      Vi får följa utvecklingen och eventuellt ta beslut allt eftersom.

      Önskar god hälsa och fint flygväder till er alla!

      Dennis, Arvika MFK
      Senast redigerad av Denar76 ; 2020-03-24, 21:13 .

      Kommentar


      • #7
       Hej.
       Covid-19 är nog bland det läskigaste som jag upplevt under min levnad (+70). Jag har varit med om både hong-kong, asiaten och svininfluensan för att nämna några.

       Får hålla med andra, en del mäniskor ser mera till att man kan förlora sina respengar än att tänka på andras och sin egen hälsa. Man stänger bl.a. inte skidanäggningar ! Jo, after ski stängs ner, det räcker väl. Knappast!

       Hur det blir med våra egna meetings, det vet i tusan. Dom flesta meeting börjar först på allvar kristihimmelfärdshelgen, 21 maj.

       Jag är fortfarande frisk, men jag skulle definitivt inte närvara vid något meeting som det är idag, det skulle jag helt avstå ifrån men allt kan ju ändras. Flyga kan jag göra dagtid då vårt fält i princip är öde .

       Idag anser jag att alla personer som jag möter som potentiella smittobärare, och även jag själv sällar mej till den gruppen då ja inte vet om jag är bärare av smittan som kanske inte brutit ut ännu. Så jag håller mej undan tills folkhälsomyndigheten säger något annat.

       Trots allt
       Flyg väl och ha kul i sommar.

       /mvh
       Lelle       Kommentar


       • #8
        Lelle,

        Säger inte emot, jag håller med om allt du skriver. Och jag tror läget just nu är värre än vad vi tror, och än värre lär det nog bli. Just den årliga Kristiflygarträffen Du nämner lär nog bli inställd. De flesta verkar vara medvetna om smittspridning via saliv (hostningar/nysningar), men personligen är jag mer bekymrad över kontaktsmitta- speciellt som den inte verkar "existera". Fartyget Diamond Princess som låg i karantän utanför Japanska kusten är ett skrämmande exempel- där upptäcktes att viruset (efter att fartyget evakuerats) klarade sig "i det fria" upp till 17 dagar. En annan siffra jag sett från ett annat fartyg var sju dagar. Oavsett vilket, pekar det på att viruset överlever i flera dagar på egen hand, inte en timme eller så som "experterna" i Sverige anger. Att då åka till Norberg om en månad och riskera kontaktsmitta lockar inte, inte ett dugg. Jag misstänker Kristiflygarträffen kommer att ställas in, sannolikt midsommarmeetingen på Dragis också. Det blir en tråkig sommar det här.

        Douglas

        Kommentar


        • #9
         Frågan är vilka experter man skall tro på ? Inte säkert att de expert-uttalanden man läser om från utlandet egentligen är nån större expertis. Källkritisk skall man nog vara i dessa fall. Det sprids så mycket "skit" i dessa dagar - inte minst via sociala medier där allt snabbt blir en sanning.
         Tills annat bevisats tror jag på de officiella, svenska specialisterna.
         Roger
         Senast redigerad av mcregor ; 2020-03-25, 16:04 .

         Kommentar


         • #10
          Ett virus överlever sällan mer än ett par timmar utanför kroppen.. Dem är inte så tåliga de rackarna, cellmembranet torkat ut och då är det tack o adjöss för den lilla krabaten.
          Det är därför tvål mm fungerar ypperligt att använda mot virus. I kroppen är det en annan sak, men där finns vissa antivirala läkemedel att ta till, men dem verkar inte bita på Covid19 vad vi vet. Att man kan hitta dna och rester av virus efteråt är en annan femma.. och där håller jag med våra virologer som finns i Sverige.. liksom experterna är jag också tveksam till att de skulle hitta levande virus efter 17dagar. Snarare rester eller RNA, och jag tror inte heller att det då är smittsamt. Viruset måste levande komma in i din kropp via ex ögonen ,näsa eller mun. Bakterier däremot.. dem är lite jäkligare på att överleva.. vissa kapslar in sig och tål hög värme.. och kommer till liv igen när dem känner att temperatur mm är lagom.

          Kommentar


          • #11
           Ken1,

           Tack för påpekandet. Jag kollade igen, och visst var det som Du indikerade.....det var inte intakta virus som upptäcktes efter 17 dagar, utan snarare rester av det. Inte för att vilja negligera risken för kontaktsmitta på något sätt, men visst är max ett par timmar överlevnadstid att föredra. Kanske det blir flaskor med handsprit tillgängliga för besökarna i Norberg? Vi får se...….för Norberg är definitivt ett måste för många av oss-

           Kommentar


           • #12
            Nya regler idag. Max 50 personer får samlas på samma gång. Då faller väl detta med meetings/tävlingar. Även hobby marknader.

            Kommentar


            • #13
             Vi får som sagt avvakta och se eftersom direktiven kan ändras snabbt. Allt beror ju på hur Corona utvecklas i samhället.
             Har vi tur kanske det blir lättnader framåt juni eller så - vem vet...
             Roger

             Kommentar


             • #14
              Man kan vara optimist, vilket kanske behövs ibland. Man kan vara realist också, även om det inte alltid är så populärt. Så kan man ju vara båda samtidigt, och det lär nog bli svårt som läget verkar vara just nu. Och värre ser det ut att bli....hela tiden. Personligen tror jag att modellflygsäsongen, i alla fall till en början, kommer att bli en tråkig historia. Vill inte gärna låta som en riktig dysterkvist, och kan bara verkligen hoppas på att denna spådom slår totalt fel, men här kommer den i alla fall...….ajöken ajöken Norberg, hoppas vi kan ses nästa år.

              Nu alla optimister….ta och dräääääääänk den här tråden med positiva tankar och spådomar, eftersom jag själv inte klarar av det.

              Douglas

              Kommentar


              • #15
               Realistiskt bör man nog vara, Douglas. Så jag tror som du. Men Norberg kanske kan köra en höst-träff istället ?
               Roger

               Kommentar

               Arbetar...
               X