Meddelande

Minimera
Inget meddelande ännu.

Junior och ingen vuxen medlem

Minimera
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Rensa alla
nya inlägg

 • Junior och ingen vuxen medlem

  Hej
  Vi har en junior (yngre än 18) i klubben vars föräldrar inte är medlemmar i klubben och därmed inte heller i SMFF.
  Förälder kan ju ta ut operatörsID och vara operatör under flygningen.
  Men hur hanteras accepterandet av SMFF/RCFF säkerhetsregler. Man kan ju inte föra in accepterandet för någon som inte är med i SMFF och jag antar att accepterandet av reglerna måste göras av ansvarig operatör.

  Kan man säga att det räcker att klubben får ett accepterande, tex i form av ett mail?
  Vad har detta accepterande för formell koppling till SMFF försäkring? Om det händer något, måste man då kunna påvisa detta accepterande för att försäkringen ska gälla?
  /OlleG

 • #2
  Frågan behöver nog specificeras lite mer. Är den unge piloten tränad nog att flyga på klubbens fält UTAN att operatören är närvarande? Vet föräldern något om modellflyg, risker och regler ö h t? Om förälder skall vara delaktig i skolningen på klubbens fält med bara op-ID måste hen vara medlem i RCFF/SMFF antingen direkt eller via klubben. Annars krävs även ett drönarkort för föräldern och då blir frågan om klubben accepterar detta på sitt fält. Den unge piloten är genom sitt medlemskap i klubben/förbund försäkrad om hen godkänner reglerna (vilket är ett krav för medlemskap). Det är för att hantera dessa situationer vi jobbat ganska hårt mot TS för att ge klubben möjlighet att ansöka om operatörs-ID att använda för sina medlemmar under 18 åå. Då kan klubben avgöra när piloten är OK att tillåtas flyga på egen hand på fältet med klubben som "fjärr-operatör".
  Med vänlig hälsning, Kjell Nilsson
  Jobbat med reglerna mot TS för RCFF/SMFF

  Kommentar


  • #3
   Hej
   Det du skriver verkar vettigt. Jag ställde frågan till SMFF också och fick ett lite annat svar. Frågan är hur vi ska göra till slut.

   Svar från SMFF:
   Det viktiga är att ni som klubb har en acceptans från föräldrarna, de behöver inte vara med i något av förbunden. Är junioren med i SMFF och den förälder som går i god för honom och har accepterat säkerhetsreglerna och har ett OperatörsID som juniorens plan ska var märkt med så gäller försäkringen.

   Det är klubben som avgör om junioren kan flyga självständigt eller om han behöver övervakning.

   Klubbar kan också ha ett OperatörsID som kan användas för juniorer eller skolflyg, då är det givetvis klubben som beslutar vilka som får flyga på detta operatörsID.


   /OlleG

   Kommentar

   Arbetar...
   X